Voeding en Jeugdproblematiek

Vitaminen en mineralen als duurzame oplossing voor jeugdproblematiek

Psycholoog dr. Bonnie Kaplan van de Universiteit van Calgary heeft in 2010 een onderzoek gedaan bij kinderen in de leeftijd van 7 tot 18 jaar naar het effect van vitaminen en mineralen op psychische aandoeningen zoals bipolaire stoornissen, ADHD, depressie, angsten en verslavingsproblematiek. De resultaten zijn indrukwekkend. In meer dan de helft van het aantal onderzochte kinderen namen de symptomen significant af. Zelfs zo dat 52% van de kinderen met minder medicijnen toe konden. En dit onderzoek staat niet op zichzelf. Soortgelijke onderzoeken zijn ook uitgevoerd op o.a. Harvard Medical Center en als je de tijd neemt om hierin te duiken zul je er nog veel meer ontdekken. Waar het op neer komt is dat het gros van de mensen ondervoed is. Ik hoor je bijna denken dat kan toch niet in een land als Nederland. Niets is minder waar. Het gaat namelijk niet om de hoeveelheid voedsel maar om de hoeveelheid bouwstoffen die je lichaam binnen krijgt. En aan die bouwstoffen heeft het lichaam bij veel mensen een structureel tekort. Door onze manier van eten zorgen we ervoor dat we teveel bewerkte voeding (vulling?) binnen krijgen en onvoldoende volwaardige voeding met genoeg bouwstoffen. Met allerlei lichamelijke en fysieke problemen als gevolg. 9,9 miljoen mensen in Nederland hebben één of meer chronische aandoeningen (laatste cijfers). En er is een enorme toename aan kind problematiek. Van overgewicht tot leer- en concentratieproblemen. Van ADHD tot agressief gedrag. Allemaal gerelateerd aan voedingstekorten. Wat kan voeding hierin betekenen? 

Dr Bonnie Kaplan pleitte al in 2010 voor een andere aanpak van deze problematiek. Nu is onze eerste keus een behandeling bij de GGZ en eventueel medicatie. Kaplan, en ik deel deze visie volledig, stelde dat de eerste en daarmee duurzame aanpak voeding zou moeten zijn. Geen symptoom bestrijding maar een duurzame aanpak van de grondoorzaak van de problemen namelijk een vitamine en mineralen tekort. Laten we er eens een paar benoemen. 

Een tekort aan vit. A kan voor leerproblemen zorgen. Een tekort aan vitamine B voor nervositeit, depressiviteit en concentratieproblemen, tekort aan vitamine D verminderde werking van het zenuwstelsel en winterdepressie, een tekort aan magnesium voor hogere stressgevoeligheid en gebrek aan concentratie, een tekort aan jodium is de belangrijkste oorzaak van hersenschade in de kindertijd. Ook de aanmaak van neurotransmitters is afhankelijk van voldoende bouwstoffen. Als die bouwstoffen  er niet zijn dan zorgt dit voor o.a. fobieën, leerproblemen, dyslexie, angsten, depressie, stress, prikkelgevoeligheid, onrust en verminderde emotionele controle.

Als we op deze manier leren kijken naar psychische problematiek van kinderen doen we recht aan wat we al jaren willen namelijk de-medicaliseren en normaliseren.  Als we deze stap kunnen maken zal de leef kwaliteit van onze jongeren aanzienlijk verbeteren! Ik maak mij er hard voor. 

Speciaal voor professionals heb ik een (online) presentatie ontworpen die laat zien hoe je leefstijl en voeding onderdeel kunt maken van je aanpak. 

 

Geef jezelf gezondheid cadeau!