Eendaagse introductietraining "Leefstijl Eerst"
Training/inleiding
Al jaren neemt het aantal kinderen dat jeugdhulp ontvangt toe. De meest recente cijfers laten zien dat 1 op de 7 kinderen jeugdhulp krijgt en dat de kinderen in jeugdhulp steeds jonger worden. Een ander feit is dat we steeds ongezonder gaan leven. Hoe dit met elkaar in verband staat leer je in deze training.
Een lichaam heeft voor een gezonde ontwikkeling bouwstoffen nodig. Door onze ongezonde leefgewoontes (niet de juiste voeding eten, te weinig bewegen en te veel prikkels/stress) heeft het lichaam te weinig bouwstoffen om goed te kunnen functioneren. Je kunt dit vergelijken met een auto. Ook daar moet je de juiste benzine, voldoende olie en koelvloeistof indoen anders rijdt de auto niet goed. Met je lichaam is het precies hetzelfde. De juiste bouw- en beschermstoffen zorgen ervoor dat een persoon zich optimaal kan ontwikkelen en goed kan functioneren. Er is een grote diversiteit aan wetenschappelijk onderzoek naar wat een gezond, goed functionerend lichaam nodig heeft, op het gebied van voeding, beweging, slaap en stresshantering. Als er tekorten zijn ontstaan er klachten, zowel op fysiek als mentaal vlak. Een groot deel van de psychische klachten zoals angsten, concentratieproblemen, depressie, ADHD en leerproblemen zijn leefstijl gerelateerd en kunnen door een leefstijlaanpassing voor een groot deel worden opgelost. Door allereerst naar leefstijl aspecten te kijken bij de hulpvraag van je cliënt kun je in veel gevallen zwaardere zorg voorkomen en geef je echt invulling aan de transformatie opgaven “normaliseren en de-medicaliseren”.
Inhoud
Deze eendaagse introductiecursus is bedoeld om jou inzicht te geven in hoe het lichaam werkt, wat het lichaam nodig heeft en wat er allemaal mis kan gaan als het lichaam onvoldoende bouw- en beschermstoffen krijgt. We staan stil bij de pijlers voeding, beweging, slaap en stress. Wat je leert in deze training kun je direct toepassen om je eigen welzijn en vitaliteit te versterken. Tegelijkertijd kun je deze inzichten door vertalen naar je cliënten en hier op een laagdrempelige manier advies over geven.
Resultaten:
- De deelnemer heeft inzicht gekregen over de toegevoegde waarde van leefstijlaspecten in het reguliere ondersteuningsaanbod.
- De deelnemer heeft inzicht in wat gezonde voeding inhoudt en hoe dit meer ingebed kan worden in het dagelijks leven.
- De deelnemer heeft inzicht gekregen in hoe je suikerspiegel zicht verhoudt tot stress.
- De deelnemer weet “verstoorders” van een goede gezondheid te herkennen en kan laagdrempelig advies geven over hoe deze “verstoorders” te vervangen voor gezondere keuzes
- De deelnemer weet welke bouwstoffen nodig zijn voor een goede mentale ontwikkeling en kan laagdrempelig advies geven hoe dit in te bouwen in het dieet van zijn / haar cliënt
- De deelnemer is geïnspireerd geraakt om zelf aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl
- De deelnemer is in staat om op basis van een eetdagboek in te schatten of de cliënt voldoende bouwstoffen binnen krijgt
- De deelnemer heeft kennis van de minimale beweegbehoeften en kan deze vertalen naar een laagdrempelig beweegadvies.
De trainer:
Deze training wordt gegeven door Bianca Korevaar. Bianca heeft zeer ruime ervaring met (jeugd)hulpverlening en met het geven van trainingen binnen het sociaal domein. Zij heeft zich de afgelopen 12 jaar ontwikkelt tot leefstijlexpert. Zij is een gediplomeerd vitaliteit- en leefstijlcoach, mindfulnesstrainer en yogadocent. In haar praktijk begeleidt zij cliënten naar een betere gezondheid en een hogere kwaliteit van leven.
Voor wie/vereisten
Voor iedereen die zijn kennis op gebied van gezonde leefstijl wil vergroten én die professioneel bezig is met de begeleiding van cliënten zoals zorgprofessionals, POH-ers, schoolmaatschappelijk werkers, zorgcoördinatoren, psychologen, jongerenwerkers en wijkteammedewerkers en die zich (verder) wil bekwamen op het bieden van duurzame ondersteuning.
Studiebelasting
De training bestaat uit één trainingsdag. Opdrachten en informatie worden uitgereikt tijdens de studiedag.
Aantal deelnemers
Maximaal 12 deelnemers.
Datum training
24 februari 2022 in Dordrecht in samenwerking met MEEK 2
Aanmelding
Deze training wordt gegeven in samenwerking met MEEK2. Aanmelden kan via
Positieve gezondheid integreren in je ondersteuning ”Leefstijl eerst” - MEEK2
Liever online?
De training wordt ook online gegeven verdeeld over 2 dagdelen
Data: Vrijdag 7 en 21 januari van 09.00 - 12.30 uur.
Aanmelden voor de online training kan hieronder.
Online training Leefstijl Eerst
Online training Leefstijl Eerst
In deze online training voor professionals leer ik je de basis van hoe je leefstijl aspecten kan integreren in jouw dagelijkse praktijk. Na deze training weet je hoe je leefstijlvragen onderdeel kunt maken van je intakeproces en kun je een inschatting maken of leefstijlinterventies passend zijn bij de hulpvraag van je cliënt.
Aan het einde van de training heb jij je een andere manier van kijken naar een hulpvraag eigen gemaakt en beschik je over extra interventies die je kunt inzetten om jouw client nog beter te kunnen helpen.